100 de ani de viață și sute de povești: Nicolae Olan – omul de poveste!

 

         Sâmbătă, 1 octombrie 2022, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, la Bocșa a fost sărbătorit cel mai vârstnic locuitor, chiar la împlinirea celor 100 de ani!

         Nicolae Olan sau nea Gică Olan, cum îi spun prietenii, s-a născut în 1 octombrie 1922 la Pleșcoi, județul Buzău, iar din anul 1947 trăiește și muncește în orașul Bocșa, Caraș-Severin. În 1949 s-a căsătorit cu Elena Roșcoban, au avut patru copii și o viață plină.

A muncit mult, a trecut prin multe, bune și rele, iar astăzi, la împlinirea celor 100 de ani, Nicolae Olan a avut alături familia – copii, nepoți -, prieteni, vecini și alți apropiați.

         În dimineața zilei de 1 octombrie, în sala de festivități a Consiliului Local Bocșa, primarul orașului, dr. Mirel Patriciu Pascu,  l-a sărbătorit așa cum se cuvine pe cel mai vârstnic locuitor al urbei pe care cu cinste o păstorește, l-a felicitat și l-a premiat pe dl. Nicolae Olan, eveniment de care s-a bucurat nu doar familia, ci și alți participanți prezenți!

A fost un eveniment inedit! În orașul Bocșa încă nu a fost organizat un astfel de eveniment!

         Veteranul de război Nicolae Olan a primit din partea primarului Mirel Patriciu Pascu și a Consiliului Local Bocșa o Plachetă aniversară – vârsta de aur- 100, o Diplomă de Excelență în semn de aleasă prețuire și recunoștință pentru întreaga sa viață dedicată neamului românesc și comunității în care trăiește,  un premiu în bani în valoare netă de 1000 de lei, un tort și un coș cu 100 +1 trandafiri.

         La eveniment a participat și un reprezentant al Centrului Militar Caraș-Severin, dl. Onuț Cioca, acesta oferind veteranului Nicolae Olan o diplomă aniversară.

         La final, invitații au ciocnit o cupă cu șampanie în cinstea sărbătoritului și a avut loc o sesiune de fotografii, dl. Olan simțindu-se foarte bine alături de familie și prieteni.

         Un eveniment de suflet organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea”, la inițiativa primarului orașului Bocșa, dr. Mirel Patriciu Pascu.  

         Despre Nicolae Olan și viața domniei sale puteți afla mai multe din interviul realizat de jurnalistul Hardy Chwoika de la Radio Reșița pentru emisiunea „Oameni și locuri” (https://www.radioresita.ro/oameni-si-locuri/audio-foto-a-luptat-in-al-doilea-razboi-mondial-si-si-a-dedicat-viata-muncii-nicolae-olan-si-povestea-fascinanta-a-bocsanului-de-100-de-ani?fbclid=IwAR0K_HHjySAc2TzcrDpG_Fxor78ZRPZvjk6AV7g15XvMqcA6pevOdiic5dk).